Tilmeld nyhedsbrev
Syltedronningens verden

Hvad er råsyltning?

linje
Senest opdateret:
29.2.2020

Skudår - kom i gang med at sylte

I år er der 29 dage i februar og den sidste dag er i dag, en dejlig lørdag. Så på sin vis har vi en hel ekstra dag i kalenderen, og den kunne da lige præcis bruges til at sylte.

Syltning er en måde at give dig selv tid til fordybelse i en kreativ hobby, som til og med giver noget velsmagende at stille på bordet. Syltning er ikke svært, og det behøver ikke tage lang tid. Hvis du gerne vil i gang med at sylte så er råsyltning et godt sted at starte.

Råsyltning

Råsyltning er en syltemetode, som bruges til at konservere frugt, bær og grøntsager uden at koge råvaren. Ved råsyltning af sødt med frugt og bær, tilsættes sukker til bærrene og der røres indtil sukkeret er opløst. Ved råsyltning af grøntsager hældes edikkelagen henover grøntsager, som trækker en time eller to før de kan nydes. Så nemt er det!

Fordelen ved råsyltning er, at det er nemt og hurtigt, mens ulempen er at det holder ikke så længe og skal opbevares på køl.

Noget af det nemmeste at råsylte er grøntsager og nogle klassikere som du kender er syltede rødløg, agurker eller græskar. Råsyltede grøntsager har en sprødhed som er lækker, og en friskhed i smagen. Når jeg råsylter grøntsager spiser jeg dem som regel indenfor 1-2 uger fordi kvaliteten er vigtig. Holdbarhed er ikke kun et spørgsmål om udeblivelsen af bakterier, men også et spørgsmål om kvalitet i smag, farve og konsistens.

Da jeg gennemgik mine månedens opskrifter fandt jeg en hel del råsyltede opskrifter, så det er bare at udvælge den du har mest lyst til at prøve, og komme i gang.

Gulerødder

En af mine mest populære opskrifter er lynsyltede gulerødder og det kan jeg godt forstå. De holder sig også snildt 1 måned i køleskab, og kan med stor succes bruges til at pimpe en sandwich. Og du kan sagtens lave råsyltede gulerødder samme dag som de skal spises, endda et par timer før.

Rødløg

Per Asmussen er redaktør på bloggen gastrofun og hans opskrift på syltede rødløg er måske lige den du søger. Min opskrift kan du finde i kogebogen Syltedronningen - moderne syltning til alle måltider.

Appelsin marmelade med safran

Citrus frugter er i sæson nu og egner sig også godt til råsyltning. Min appelsin marmelade med safran (på billedet) kan du finde i magasinet Bage & Sylte, nr 1 2020. Magasinet udkommer 8 gange om året, og i hvert nummer kan du finde 3 af mine opskrifter.

Agurker

Det er helt klassisk dansk at sylte agurker, eller lave agurkesalat, som er et andet navn for syltede agurker. Du kan faktisk bruge den samme lage til agurker som du bruger til rødløg, men du kan også give den et twist og lave asiatisk syltede agurker. I denne opskrift er agurkerne skåret i tern i stedet for skiver som ellers er den klassiske form. Den giver lidt mere at tygge i, men du kan sagtens lave den i skiver hvis du foretrækker.

Rødbeder

Syltede rødbeder er normalt kogte, men de kan også sagtens råsyltes og det er dejlig nemt. Kig med her og se hvad du synes.

Chutney

Har du rester af tørret frugt kan de nemt blive til en chutney. Følg min opskrift og nyd en ny smag.

Squash

Til sommer når det vælter frem med squash, er det godt at have en lang liste med gode squash opskrifter. Denne råsyltede og lidt atypiske version kan du roligt skrive på listen.

Græskar

Græskar findes i mange forskellige sorter, farver, størrelser og smag. Det er en billig grøntsag, og du kommer langt med bare et græskar. Græskar er en efterårs og vinter grøntsag så det er lige årstiden nu. Opskriften du kan bruge næste gang, er lige her.

Rigtig god fornøjelse med din råsyltning!

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter