Tilmeld nyhedsbrev

Mød Syltedronningen

Min mission er
at få alle til at sylte
og få moderne syltning til alle måltider.

Syltedronningen - min historie

Min historie handler om at søge tilbage til noget oprindeligt, og grundlæggende som modgift til en fortravlet og mekanisk hverdag.

Farmor for enden af grydeskeen

Min farmor var engelsk, og hendes køkken var en fantastisk base i min barndom. Her blev indsamling i naturens skatkammer forvandlet til nærvær og fordybelse i kogende gryder. 

Resultatet blev alle former for engelsk madlavning og syltning. Til at bruge straks - eller til at gemme væk til rette tid og sted. Det hengemte havde ensærlig mystik i farmors pantry.


Fra fortravlet ingeniør til syltekøkkenet

Min vej tilbage og ind i syltekøkkenet har bestemt ikke været lineær eller forudsigelig. 

Jeg er uddannet eksportingeniør og arbejdede i små 20 år som projektleder i it-virksomheder. På et tidspunkt blev interessen for mit arbejde mindre, og kombineret med en række livsforandrende milepæle, endte jeg med fuldstændig at skifte spor og startede Syltedronningen.

Det betød også, at jeg måtte tage nogle drastiske beslutninger for at kunne leve af lidt. Jeg måtte simplificere mit liv på alle måder, skalere mit forbrug til et minimum, tænke anderledes omkring mine behov, og mindske madspild for at få hverdagen til at løbe rundt. 

Jeg har stået i Kvickly med 125 kr. at købe ind for, og det var ikke sjovt. Men jeg har gjort det, og det har givet mig en dybere forståelse for, hvad det vil sige at nøjes med, at klare sig for meget lidt. Og alligevel føle, at jeg ikke manglede noget.


Simplificering gav ro

I takt med, at mine (tænkte) forbrugsbehov måtte redefineres, blev mit liv på mange måder mere simpelt. At slippe for denne trang til at forbruge, var med til at simplificere mit liv og med tiden blev jeg også bedre til at værdsætte begrænsningen.

Lige meget hvor få penge jeg havde, kunne jeg altid sylte noget. Fokus blev skiftet til det som var muligt, håndværk, sanser og råvarer, hvoraf mange var gratis at plukke eller billige at skaffe. 

Det gav ro på bagklappen og ro i sindet.


Et liv med enkelthed og nærvær

Måske er der områder af dit liv, hvor du har lyst til at gå tilbage til en mere simpel udgave, en mere jordnær udgave, hvor fokus er på kvalitet frem for kvantitet. Måske vil du også give dig selv og din familie de harmoniske oplevelser, jeg havde hos min farmor i hendes køkken?

Det betyder ikke, at du skal omlægge hele dit liv. Start med at se på de områder, hvor du i dag har lidt for travlt, for meget bøvl og bekymring. 

Læg en plan og træf enklere valg. De valg er ofte forbundet med simple glæder og er af rigtig stor værdi, når først du får øje på og dyrker dem.


Det vil jeg glæde mig til at dele med dig!


Helena Grayston


P.S. Min interesse for syltning kan spores tilbage til august 1989. Den dag havde jeg plukket 3 kilo brombær i skoven. Syltning og naturen hænger uløseligt sammen og det vidner historierne "Brombærkrattet" og "Mirabelletræet" om. Læs dem neden for.

Brombærkrattet

Det var en varm septemberdag i mit elskede brombærkrat bagved huset. Krattet havde igennem 7 år vokset sig stort og vildt, og den dag var brombærrene kæmpestore og sødmefyldte. I to timer gik jeg og plukkede og lige pludselig, uden en tanke, begyndte jeg at snakke med brombærrene. Jeg fortalte dem hvor smukke, og saftige de var, og jeg følte virkelig lykke ved at kunne plukke så mange dejlige brombær. Det var ligesom i et eventyr; naturen blev levende og jeg var henrykt over denne velstand som brombær krattet bød på.
"Brombærkrattet" er en af de første historier, som gjorde det tydeligt hvilken vej jeg skulle gå.

Mirabelletræet

Det var en lummer, regnfuld julidag i Tisvilde. Jeg havde længe haft kig på mirabelletræet, som jeg ville plukke fra, og hver dag jeg kører forbi, modner frugterne og bliver gule og fyldige til bristepunktet. Men jeg har travlt og suser forbi. En skønne dag har jeg simpelthen besluttet, at nu er det nu, og jeg kører resolut hen til mirabelletræet altimens det begynder at regne. Da jeg når hen til træet, siler regnen ned. Men jeg er ligeglad. Jeg vil plukke, og det skal være den dag. Så i silende regnvejr, på en varm og dansk sommerdag, plukker jeg mirabeller indtil der stort set ikke er flere på træet. Bagefter er jeg nærmest i en rus.
"Mirabelletræet" fortæller historien om sanselige oplevelser syltning kan give dig i naturen og senere hjemme i køkkenet.

Presse

Her finder du udvalgte materialer til brug i presse eller til andre lignende formål. Hvis du ikke finder, hvad du søger, skal du blot kontakte mig. Husk altid at linke til Syltedronningen.dk, når du benytter dig af mine billeder.

Produkter i Kurv

Download

Syltedronningen Helena Grayston

Med syltegryde JPG

Download

Syltedronningen Helena Grayston

Med produkter JPG

Download

Appelsin rosmarin marmelade

På glas JPG

Download

Solbær rom syltetøj

På glas JPG

Download

Chili sauce

På flaske JPG

Download

Æbledadel chutney

På glas JPG

Download

Bagte rødløg

På glas JPG

Download

Produkt sortiment

5 basis produkter JPG

Download

Syltedronningen Helena Grayston

Uden produkter JPG

Download

Syltedronningens Logo

Logo PNG

Download

Hvad er moderne syltning?

Smag
Pep dine måltider op med syltet tilbehør, der smager afsindig godt. 

Håndværk
Syltninger et gedigent, gammel håndværk som vi har tradition for i Danmark; det laves når du har tid og gemmes væk til den dag du skal bruge det.

Fordybelse
Få kontakt med naturen når du plukker, fordyb dig i gryden mens den koger, og find ro og fordybelse i den kreative proces det er at skabe noget med hænderne.  

Mindre madspild
Brug de råvarer du ellers ville smide ud. Forvandl nogle trætte jordbær eller æbler til en dejlig jordbær syltetøj eller en æblechutney.  

Mere mad fra bunden

Når du sylter selv, får du glæden ved at lave mere mad fra bunden

Ingen tilsætningsstoffer

Med moderne syltning er det ikke nødvendigt at bruge tilsætningsstoffer fordi vi sylter i små portioner og bruger alkohol til at skylle glassene med. 

Glæde og gaver
Glæd dig selv eller en anden ved at give et glas hjemmelavet syltet tilbehør. Pep dine måltider op med syltet tilbehør, der smager afsindig godt. Hvor

Sådan sylter vi moderne
1. Det vi sylter skal smage afsindig godt og vi spiser syltet tilbehør til alle måltider.
2. Vi sylter i små portioner så det bliver overkommeligt; 500 gram i stedet for 5000 gram, og det behøver ikke tage halve og hele dage at sylte.
3. Vi bruger mindre sukker, det giver mere smag så det ikke bare smager sødt med sødt på.
4. Vi sylter året rundt. Hver sæson byder på råvarer som vi gerne vil smage på når sæsonen er forbi.
5. Vi sylter uden kunstige tilsætningsstoffer. Vi kan bruge alkohol til at konservere med og vi sylter i små portioner som vi når at spise op.
6. Vi sylter i alle fem grundsmage: surt, sødt, salt, bitter og umami.
7. Vi sylter for at reducere madspild. Vi bruger det bedste vi kan skaffe, eller vi bruger det vi har og dem som ellers går til spilde.