Hvordan sylter man rødbeder?
Syltede rødbeder er en dansk klassiker og spises til leverpostej, sylte og frikadeller m.v. De koges med skræl på, skrællen fjernes, og skiver af kogt rødbede overhældes med en eddike/sukker lage og gemmes på glas.
Råsyltede rødbeder kan man i princippet nyde til samme retter, men de koges ikke og skiverne er tynde og sprøde. De er særligt godt som snacks og til tapas. Peberrod er naturligt konserverende og bruges derfor ofte i lagen. Til de råsyltede rødbeder har jeg med vilje valgt at rive peberroden i til sidst så den friske smag af peberrod bedst bevares.
500 g rødbeder
1 dl æblecidereddike
1 dl balsamico eddike
2 spsk. honning
1 tsk. sennepspulver
1 tsk. spidskommen
Salt
Peber
20 g friskrevet peberrod (eller mere efter smag)
Skræl rødbederne og skær dem i 1-2 mm tynde skiver, gerne med mandolinjern,ellers med en meget skarp kniv.
Lun eddike, honning, sennepspulver og spidskommen i en gryde. Det skal ikkekoges, blot lunes så honningen smelter og det hele er godt blandet sammen.
Smag til med salt og peber og afkøl lagen.
Riv peberroden i lagen og smag til.
Fyld et sterilt sylteglas med rødbedeskiverne og overhæld med den afkølede lage.
Lad dem trække i minimum et par timer og gerne 2-3 dage inden de nydes.
Fordi lagen er afkølet og rødbederne er rå forbliver de sprøde i lang tid.
Kan opbevares på hylden men brug altid ren gaffel og hæld ikke rester tilbage i glasset.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.