Det er juni og jeg havde syltekøkkenet med i Go'Morgen Danmark. Det syltede tilbehør er altid omdrejningspunktet som jeg skaber et måltid omkring, og denne gang gik jeg efter noget grønt, noget nemt og noget sommerligt.
Det er altid nemt at sylte til her-og-nu, det vil sige til et måltid, til en dag eller til 3 dage. Jeg landede på syltet grøntsager, som jeg serverede til nemme fladbrød med misoglaseret tofu. Misoglazen kan få ALT til at smage godt så giv tofuen en chance. Ellers kan du erstatte tofuen med kylling, fisk eller kød.
Det smarte er også, som Ida Wohlert lærte mig den morgen, at tofu holdersig bedre end kød og derfor er en god proteinkilde at have i sit forråd.
Her kommer opskrifterne til dig så du fluks kan komme i gang.
Rigtig god fornøjelse i dit syltekøkken.
Syltehilsen
Helena
Kom med på kursus hos Copenhagen Cooking Class i København d. 27. august eller d. 19. november. Eller giv den gas med engelsk syltning og tradition når vi mødes til Engelsk Thebord i Birkerød d. 6. oktober eller d. 3. november.
Fladbrød
Forberedelsestid: 15 minutter
Tilberedningstid: 20minutter
5-6 stk
4-6 dl hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
2 dl yoghurt naturel
0,5 dl vand
2 spsk. olivenolie
Olivenolie til pensling.
Bland 4 dl mel med bagepulver og salt.
Syltede grøntsager
1 sylteglas ca. 500 ml
Forberedelsestid: 10 minutter
Tilberedningstid: 10minutter
1 agurk
1 rød peber
1 rødløg
1,5 dl hvidvinseddike
1 spsk. salt
75 g sukker
Salt og peber
Misoglaze
1 flaskeca. 150 ml.
Forberedelsestid: 5 minutter
Tilberedningstid: 10 minutter
1 dl soyasauce
½ dl vand
55 g sukker
25 g miso paste
1 spsk. ristet sesamfrø
Miso glaseret tofu
Forberedelsestid: 5 minutter
Tilberedningstid: 15minutter
250 g fast tofu
3-4 spsk. miso glaze
1-2 spsk. olie, olivenolie eller mørk sesam olie
Bland yoghurt naturel, vand og olie sammen til en flydende blanding.
Lav en fordybning i melet og tilsæt den flydende blandingtil fordybningen i melet.
Saml det hele til en lind dej uden at ælte - tilføj 1-2 dl. mel så det ikke klistrer.
Del dejen i 6 lige store dele, eller flere dele hvis du ønsker lidt mindre fladbrød.
Rul hver del ud til en tyk lille pandekage, ca. 0,5-1 cm tyk.
Pensl pandekagerne med olivenolie på begge sider.
Bag hver pandekage på begge sider på en varm stegepande tilde er gyldne.
Servering: Server fladbrødene som samle mad med syltede grøntsager og miso-glazed tofu.
Skær agurken på langs, fjern kernerne og kassér.
Skær agurken i små tern.
Fjern kernerne og toppen i den røde peber, skyl peberfrugtenog skær i små tern.
Pil rødløget, og skær i små tern.
Bland grøntsagerne og saltet godt sammen i en skål og laddet trække i 30 minutter.
Skyl grøntsagerne under rindende vand så saltet skylles væk,og lad grøntsagerne dryppe af i 5-10 minutter.
Kom eddike, sukker, salt og peber i en gryde og varm op tilen syltelage indtil sukkeret er opløst.
Smag lagen til.
Hæld de afdryppede grøntsager i sylteglasset, overhæld medden lune lage og sæt låget på.
Lad grøntsagerne trække i 30 minutter inden servering.
Glasset kan holde sig fint i op til 5 dage i køleskab.
Tip: hvis du skal kun laver til samme dag kan du tilsættehakkede krydderurter til lagen fx purløg, persille, mynte eller koriander.
Bland alle ingredienserne sammen i en lille gryde og bring i kog.
Smag til.
Hæld den varme glaze på en steril flaske og luk til.
I stedet for chips som appetizer: Server blancheret broccoli stykker, der dyppes i miso dressing.
Varm en sauterpande og tilsæt olien.
Sauter tofuen i olien indtil den er gylden på alle sider,det tager 5-10 minutter.
Tilsæt 2 spsk. glaze og vend tofustykkerne forsigtigt iglazen, så alle stykkerne er godt vendt på alle sider.
Tilsæt 1-2 spsk. mere glaze og vend igen.
Server den miso glaserede tofu rygende varm sammen medfladbrød og syltede grøntsager.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.