Tilmeld nyhedsbrev
Syltedronningens verden

Syltning her og nu

6.2.2019

Syltning her og nu

Traditionen byder os at tænke på syltning som noget vi laver om sommeren og i sensommeren for at gemme på glas og flaske til vinterens mulm og mørke. Men som jeg fortæller i mit foredrag ”Syltning og Sansning”, så er syltning i hverdagen 2019, ikke helt det samme som for 50 år siden da det var populært, endda nødvendigt, at sylte til forrådskammeret. I dag kan vi med stor fordel bruge syltning som et smags-værktøj her-og-nu, dvs. vi sylter samme dag eller et par dage inden vi skal bruge det.

Smag forskellen

Noget af det særlige ved her-og-nu syltning er friskheden. De sidste mange år er syltede rødløg blevet utrolig populære og det med rette. De er smukke, sprøde, syrlige og lidt bitre og meget nemme at lave. I samme kategori finder vi syltede agurker og begge slags tilbehør synes jeg det er oplagt at lave selv. Den friske smag er bedst i starten, og de kan bruges til rigtig mange forskellige måltider så du kan hurtigt lave en lille portion den dag du skal bruge dem, måske 2-3 timer i forvejen så de når at tage smag af lagen.

Hvad kan jeg sylteher og nu?

Udover syltede rødløg og syltede agurker kan du nemt lave en lille portion syltetøj eller marmelade her-og-nu. Lav en time eller to i forvejen så det kan nå at køle ned. For nylig blev der i et program på dr.dk visthvordan man sylter knoldselleri og det er ligeledes et rigtig godt bud på her og nu syltning. Jeg ynder også lynsyltede gulerødder til sandwich, og så er der min opskrift på pickles españoles som også er her-og-nu syltning.

Nemt og hurtigt

Udover den friske smag, så er den bedste bonus ved her-og-nu syltning nok at det er nemt og hurtigt. Alle kan være med og selvom øvelse gør mester, vil jeg mene, at du sagtens kan lykkedes med at sylte rødløg eller pickles españoles første gang.

Hindbær marmelade

Et godt sted at starte i den søde afdeling af her-og-nu syltning er at lave hindbær marmelade. Forleden lavede jeg bogstaveligt talt en helt nem marmelade med 600 g bær og 200 g rørsukker i en gryde på 10 minutter. Den skulle bruges til roulade om søndagen, mums. Her kan du følge min opskrift på hindbær marmelade som jeg laver i ovnen og ellers kan du  prøve metoden med 600 g frosne hindbær og 200 g rørsukker. Her lader du bærrene tø op i gryden. Bland så med sukker og kog op i ca. 10 minutter uden låg, rør rundt et par gange. Hæld på 2-3 små, rene glas og luk med rent låg.

Hvis du aldrig har prøvet at sylte før er det et godt sted at starte, og hvis du sylter allerede, ja så er hindbær marmelade en favorit hos de fleste.

Rigtig god fornøjelse!

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter