Tilmeld nyhedsbrev
December 2019

Grønkålspesto

linje

Jeg holder af traditioner men også af fornyelse, begge dele i passende mængder.

Grønkålspesto er et alternativ til den klassiske pesto med basilikum og passer godt til vintermånederne. Ideen med grønkålspesto er sikkert opstået i norden fordi vi hele vinteren igennem kan nyde godt af det sunde grønkål. Det er bedst at lave en lille portion som denne fordi den friske smag går hurtigt af. Pesto holder desuden ikke så længe så det er også en god grund til at lave en lille portion.

I juni 2017 var månedens opskrift en sommerpesto med tørrede tomater, og du kan også lave en forårsvariant med ramsløg og en efterårsvariant med persille.  

Det er vigtigt at skylle grønkålen grundigt og fri for al jord. Du får et bedre resultat hvis du tørrer grønkålen nogle timer inden du laver pesto og samtidig undgår du, at overskydende vand kan være med til at fordærve pestoen.

Ingredienser

4 stængler velskyllet, ribbet, tørret og grofthakket grønkål

2 spsk. parmesan, i mindre stykker eller revet

6 spsk. olivenolie + lidt ekstra til at dækkeoverfladen

1/2 fed hvidløg

1/2 dl mandler

saft af ½ citron

½ tsk salt

Tip: til foråret kan du erstatte noget af kålen med friskplukkede bøgeblade. Hold øje med hvornår bøgen springer ud, og pluk de lysegrønne, friske blade. Skyl dem og lad dem lufttørre før brug i pestoen.

Fremgangsmåde

Kom alle ingredienserne, på nær olie, i en minihakker eller foodprocessor.

Blend et minuts tid til det er homogent og finthakket i konsistensen.

Tilsæt olien mens du blender indtil pestoen er mættet af olie og olien er godt fordelt.

Smag til og tilføj lidt olie hvis du ønsker en mere lind pesto, men ikke for meget så den svømmer i olie.

Hvis du er fristet til at tilføje hvidløg så vent 5-10 minutter og smag igen. Smagen af hvidløg forstærkes i takt med at pestoen trækker.

Hæld den færdige pesto på et sterilt glas, gerne med en syltetragt, dæk overfladen til med olie og luk glasset.

Grønkålspestoen kan holde sig i køleskabet i 3-5 dage.

Tip: Brug kun rent service, kniv, gaffel eller ske når du serverer din pesto.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >