Tilmeld nyhedsbrev
Syltedronningens verden

Sæson for citrus

5.3.2019

Sæson for citrus

Selvom det lige nu ikke minder om vinter, så er vintermånederne højsæson for citrus. Citrus henfører os til de varme og solrige himmelstrøg, og selvom citrus ikke er en dansk råvare, ja så må vi have citrus i vores syltekøkken; jeg kan i hvert fald ikke undvære. Citrus giver os syrlighed, saft, farve, sødme og bitterhed. Hele tre af de fem grundsmage får vi fra citrus. Den bitre smag er der mange som elsker, men det er bestemt ikke alle. Har man først fået smag for det bitre så er der ikke noget så lækkert som en hjemmelavet pomerans marmelade, det er en af mine favoritter.

Citrusmarmelader med Sarah Skarum

De mest gængse citrusfrugter er nok appelsin og citron og dernæst lime og grapefrugt. Blodappelsin kan også fås heri starten af marts, og som navnet antyder, er den rød i kødet og minder om en appelsin. Smagen er ikke helt så syrlig. Jeg startede med at sylte blodappelsinfor 4 år siden da Sarah Skarum havde inviteret mig til at sylte citrus i hendeskøkken. Hos Sarah Skarum kogte vi både pomerans og blodappelsin og hun fangedenoget meget essentielt mens vi syltede ” Da duften af marmeladen fylder lejligheden, går det op for mig, at den er en udmærket kur mod flossede nerver og triste tanker. Der findes et sted iverden, hvor der er roligt: Køkkenet”.

Her kan du se med på videoen fra syltedagen med Sarah Skarum. Den viser bla. hvordan jeg koger pomerans og laver geleringstesten.

Råsyltet blodappelsin

Sammen med et parsyltemænd fik vi i weekenden lavet en råsyltet appelsin marmelade med cointreau. Meget lækker og frisk, holder ikke så længe. Jeg forsøgte derefter med råsyltet blodappelsin og det giver en lidt sødere marmelade, stadig delikat men kun meden snert af bitter.

Hvad er engelsk marmelade?

I England bruges betegnelsen ”marmalade” om marmelade, som er lavet af citrusfrugter. Ordet kommer oprindelig fra det portugesiske ”mermelo” som var navnet på syltetøj lavet på kvæder. Herhjemme bruger vi i dag betegnelsen marmelade om konserveret frugt, som er sødet med sukker eller honning og marmelade er fastere end syltetøj og indeholder ikke hele bær.

Engelsk marmelade kræver øvelse

For nylig fik jeg brev fordi en ung pige havde problemer med sin blodappelsin marmelade efter opskriften i min bog. Det er brand ærgerligt, men jeg må sige, at det kræver øvelse at lave engelsk marmelade. Skallen skal blødgøres, først ved iblødsætning og dernæst ved kogning. Desuden er det vigtigt at få høj varme i gryden, nogle gryder er ikke tykbundet nok så her ville en kobbergryde være særlig velegnet. Og sukkeret skal først tilsættes når væsken er kogt ind og så skal den buldrkoge,dvs. der skal være god plads i gryden. Fortvivl ikke hvis det går galt, men lav evt. en meget lille portion til at starte med.

Fru Henriksens Appelsinmarmelade

I 2016 startede jeg med at udgive månedens opskrift og det har jeg gjort lige siden. Den første opskrift jeg udgav i januar 2016 hed Fru Henriksens Appelsinmarmelade og den laves med abrikoser og frugten hakkes i foodprocessoren så du slipper for at skære den i hånden. Prøv eventuelt den før du går over til at lave de mere klassiske engelske marmelader.

 

Rigtig god fornøjelse!

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter