Tilmeld nyhedsbrev
August

Henkogte tomater

linje

Henkogning

Simple does it!

Skal det være nemt så lad det være nemt. Henkogning er en nem metode til at bevare og forædle dine råvarer og jeg bruger den gerne hvis jeg har rigelig mængder af noget, eller når det skal gå lidt tjept med at lave til forråd. Så er henkogning lige sagen.

Jeg skriver mere om henkogning i min nye bog, som udkommer til oktober og kan forudbestilles via forlaget, men her i august har jeg lyst til- og det er dæleme første gang opdager jeg- at udgive en opskrift på noget henkogt. August er højsæson for syltning og der er så mange dejlige råvarer som kan syltes, henkoges, tørres, og fermenteres.

Min nye bog "Syltedronningens Forråd" udkommer 15/10/20 og kan forudbestilles lige her.

Henkogte tomater

Jeg ved at mange, som dyrker tomater ofte drukner i dem, og jeg elsker selv tomater, men dyrker dem desværre ikke.

For leden var jeg så heldig at finde en lille bakke tomater i en vejbod og jeg gumlede de små tomater på vej hjem. Inden jeg nåede hjem, var der ikke noget at sylte eller henkoge tilbage! Men imens jeg gumlede, blev jeg enig med mig selv om, at henkogte tomater skulle være månedens opskrift her i august.

Henkogning som konservering

Henkogning kan bruges til at forlænge holdbarheden på alt mulig mad. Det er helt klassisk at henkoge hele frugter fx. pærer og blommer, eller brombær og stikkelsbær, og derudover kan du henkoge færdige kødretter så de holder i meget lang tid. Lige nu er det også oplagt at henkoge grønne bønner, men blancher dem først.

Jeg foretrækker at bruge patentglas til henkogning, men der findes også to-delte skruelåg som er velegnet til henkogning. Det er meget udbredt i USA at bruge to-delte skruelåg til henkogning som de kalder "canning".

Når henkogningen er færdig, tester man resultatet ved at hive let i gummiringen på patentglasset, og evt. vende glasset på hovedet. Gummiringen skal slutte helt tæt og det må ikke lække når man vender glasset på hovedet.

Ingredienser

500 g cherry eller marzarno tomater (eller dem du selv dyrker)

4 spsk. olivenolie

2 spsk. æblecidereddike, hvidvinseddike eller anden eddike

½ bundt frisk basilikum, skyllet

4 fed hvidløg, pillede (kan udelades)

½ tsk. salt

2 små patentglas á 250 ml

Fremgangsmåde

Skold to små patentglas, husk at skolde gummiringene.

Fyld hvert glas med halvdelen af tomaterne dvs. 250 g tomater så de er helt proppet og ligger tæt.

Fyld derefter hvert glas med 2 spsk. olie, eddike, ¼ bundt basilikum, hvidløg og 1/4 tsk. salt.

Luk begge glas og stil dem i en kold ovn på en bradepande.

Tænd ovnen på 150 C og lad glassene stå i ovnen indtil indholdet bobler, 1 -2 timer.

Sluk ovnen og lad glassene stå og afkøle i ovnen 1 times tid.

Kan opbevares på hylden i 1 år eller mere.

 

Tip: hvis du har nogle andre friske krydderurter fxkørvel eller oregano så kan du sagtens bruge dem.

 

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >