Tilmeld nyhedsbrev
Maj

Rabarbergrød

linje

Grød

Grød er morgenmad på havre, byg eller andet korn, eller grød er frugtgrød på bær og frugter. Frugtgrød lyder meget gammeldags og dessertagtigt, hvorimod grød lyder moderne og sundt.

Jeg spiser ikke rigtig frugtgrød, men i min barndom lavede min mormor rødgrød på saften af solbær, jordbær, blåbær og ribs. Det er meget dansk og hvorfor har vi glemt at spise det? Jeg aner det ikke, men jeg tror der findes så meget lækkert og sødt som vi hele tiden kan købe, og det var slet ikke tilgængeligt på samme måde dengang min mormor levede.

Men jeg har valgt, at månedens opskrift i maj 2020 skal være rabarbergrød. Jeg får mange henvendelser og spørgsmål om syltning, og for nylig efterspurgte Henriette en opskrift på rabarbergrød. Samme morgen havde jeg lige trukket årets første 4 stængler så jeg gik i tænkteboks og i syltebøgerne så jeg kunne lave en opskrift på rabarbergrød.

At trække en rabarber kan være begyndelse til din rabarbergrød

2 slags grød

Frugtgrød kan gå to veje - på saften eller på hele frugten. Det vil sige sigtet eller usigtet. Det er en smagssag, og måske et spørgsmål om tradition og præferencer.

Denne opskrift er usigtet fordi jeg simpelthen ikke nænnede at kassere frugten på årets første rabarber så derfor blev min opskrift i denne omgang på grød,som er lavet på hele frugten. Næste gang vil jeg prøve at lave den på saften, eller i slutningen af rabarbersæsonen er det helt fint at nøjes med saften fra de rabarber som står tilbage. Måske kunne man blande rabarber med hindbær og ribs og få en rødgrød variant?

Med eller uden

Rabarber indeholder oxalsyre i større eller mindre grad. Det afhænger lidt af sorten og frugtens friskhed (jo friskere, jo mindre oxalsyre), men ihvertfald kan det være et problem for nogen fordi syren får det til at skære i tænderne. Non-oxalsyre kan bruges til at modvirke og nedsætte den skærende fornemmelse fra oxalsyren.

Denne opskrift er lavet på dugfriske rabarber, uden non-oxalsyre.

Vanilje er verdens dyreste krydderi, men vi elsker det. Vanilje har en dejlig smag som vi godt kan lide, og her i Danmark bruger vi det typisk i søde retter. Fordi vi forbinder vanilje med det søde køkken, kan det forstærke den søde smag, så vi kan bruge mindre sukker. Fun fact: I andre lande er vanilje forbundet med det salte køkken.

Du kan sagtens tilføje en halv stang vanilje i din rabarbergrød sammen med kardemomme, men det går også fint at udelade.

Jævning

Grød skal jævnes, dvs. gøres tykkere. Det er konsistensen, som adskiller kompot fra grød. Kompot er ikke jævnet, men blot frugt eller bær som er kogt sammen indtil det er mørt.

Kartoffelmel giver en blank overflade hvorimod maizena (majsmel) typisk giver en mere mat overflade. Jævning tilsættes altid når du har taget grøden af varmen.

Hvis du vælger ikke at jævne din grød, får du derfor kompot som er mere flydende i konsistensen.

Serveringsforslag

Rabarbergrød er, i stil med blommegrød, oplagt som fyld i en trifli. Men derudover smager det fortrinligt som dessert med fløde og ristede nødder eller knuste makroner, på yoghurt eller som topping på din havregrød og en rest kan bruges i en omgang muffins, en crumble eller en rabarberkage.

Ingredienser

500 g friske rabarber

200 g sukker

2 dl vand (brug mindre vand hvis rabarberne er frosne, brug lidt mere hvis du gerne vil have en tyndere grød)

10 kapsler kardemomme, let ristede og knuste

2 tsk. kartoffelmel opløst i 2 spsk. vand

Fremgangsmåde

Skyl de friske rabarber, skær bladene fra og trim roden (skær kun de tynde rodblade af, ikke hele roden).

Snit rabarberne i 1-2 cm lange stykker og mariner i en gryde 3-4 timer eller natten over med sukker.

Tilsæt vand og kardemomme kapsler og kog langsomt op til kogepunktet, med låg og på middel varme.

Kog i ca. 10 minutter indtil frugten er godt mør og trevler lidt.

Smag til og tilsæt mere sukker hvis du synes.

Tag gryden af varmen.

Fisk eventuelle tomme kardemommekapsler op af gryden, lad de sorte kardemommefrø blive i grøden.

Tilsæt kartoffelmel blandingen under omrøring.

Grøden må ikke koge igen når du har tilsat kartoffelmel.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >