Tilmeld nyhedsbrev
Syltedronningens verden

Samlemad og dyppelse

linje
Senest opdateret:
3.4.2020

Samle mad

Hvad er samlemad? Det er mad, et måltid, som man samler ved bordet. Fx den gode, gammeldags ristaffel, mexicanske tacos, eller Christinas risruller. Christina Bennetzen har nemlig gjort det igen, lavet en dejlig opskrift som passer til en af mine produkter.

Det er vel egentlig passende, at opskriften på forårsruller udkommer nu hvor det er forår - høhø.

Hjemme hos mig elsker vi risruller med alt muligt lækkert i, men det kræver noget godt dyppelse. Som regel laver vi en peanutsauce og bruger også min egen chili sauce, men Christina's bud på en dipping sauce skal helt klart prøves af næste gang, som vist må blive lige om lidt.

Hvis du er løbet tør for min chili sauce så kan du få en i kurven hos de fleste af mine forhandlere. Og jeg ved, at de særligt i denne COVID-19 tid ville være ekstra glade for kunder og liv i butikken. Der er flere af dem, som har web-shop eller bringer ud gratis i lokalområdet.

Without further ado, her kommer Christinas opskrift. God appetit!

Friske, vietnamesiske forårsruller  (4 personer)


Hvis jeg skulle vælge kun at spise én ret resten af livet, så ville mit valg straks falde på friske vietnamesiske forårsruller eller sommerruller som det egentlig kaldes. Jeg kan altid lige spise bare en rulle mere.

For mig er det den helt perfekt kombination af friskt, sprødt, sødt, syrligt og umami og så kan indholdet varieres i det uendelige. Da jeg var i Hué i Vietnam for nogle år siden fik vi serveret en kødbolle på spyd af citrongræs og her har jeg prøvet at efterligne smagen af de utroligt aromatiske kødboller, som blandt andet er smagt til med ingefær, hvidløg og citrongræs og rullet i sesamfrø.


Denne gang har jeg lavet en dipping sauce med Syltedronningens chilisauce  og den passer virkelig godt til asiatiske retter.Hvis du spørge en vietnameser om han eller hun kan genkende saucen, så vil de nok sige, at den ligger langt fra den traditionelle dipping sauce, men jeg er kommet frem til at denne version kombineret med hakkede salte peanuts er lige det der giver mine smagsløg et ekstra kick.

Så værsgo Eat My Heart Out! 

Friske forårsruller


1/2 lilla spidskål
2 store gulerødder
1/2 rød peberfrugt
3 forårsløg
1 mango (ikke alt for moden)
1/2 agurk
1 hjertesalat
Thai basilikum 
Koriander
Mynte
Rispapir

Vietnamesiske citrongræs kødboller på spyd
400 g hakket oksekød/svinekødsblanding
1 fed hvidløg
1/2 citrongræs (den hvide ende) 
1 lille løg 
3 cm frisk ingefær
1 1/2 tsk salt 
2 spsk danskvand 
1 æg
Peber
120 g sesamfrø
5 citrongræsstilke som spyd (den grønne del)

Dipping sauce


Saften af 2 store lime
5 spsk fiskesauce
13 spsk Syltedronningens chilisauce
Ingefærsaft (ca. 6 cm)
1 rød chili

100 g hakkede peanuts

Kødboller
Blend løg, hvidløg, ingefær og citrongræs til en pasta med en stavblender, Brug evt. en spsk vand, hvis det er svært at få stavblenderen til at tage fat. Rør det hakkede kød med pastaen, æg, danskvand, salt og peber. Stil farsen i køleskabet i 20 min. Form derefter farsen til aflange kødboller, som rulles i sesamfrø og sættes på citrongræsspyd. Jeg har lavet 6 spyd og resten af farsen har jeg lavet til ekstra kødboller. Når man skal bruge så mange citrongræsspyd vil der selvfølgelig være en del hvide citrongræsstilke i overskud. Dem brugerjeg til andre asiatiske retter. Steg kødbollerne på panden i en smagsneutral olie indtil sesamfrøene er gyldne og kødbollerne er stegt igennem. 

Fyld til friske forårsruller
Snit alle grøntsagerne og mango fint så det hele har nogenlunde samme størrelse og placer det hele på et stort fad sammen med de friske krydderurter. 
Husk også et vandfad til at blødgøre rispapiret i. 

Dipping sauce
Pres saften af lime og ingefær og bland med Syltedronningens chilisauce og fiskesauce. Hak en chili med eller uden kerne alt efter hvor stærkt du foretrækker saucen. Smag på saucen og tilføj evt. mere syre eller sødme alt efter dine smagsløg.

Hak peanuts og server i en lille skål. 

Serveringstips:

- Server det hele på bordet, så alle kan lave deres egne ruller.

- Husk små skåle så alle kan have deres egen dyppeskål til dipping sauce.

- Hvis du skal server de friske forårsruller for mange mennesker kan det være en fordel at lave rullerne på forhånd og skære dem i halve og server på et stort fad som hapsere. 

 

 

 

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter