Passionen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider

Om Syltedronningen

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen. 

Hvorfor

Syltedroninngen er sat i verden for dig, som gerne vil

-    give gaver, der smager godt og begejstrer

-    peppe dine måltider op med tilbehør, der smager afsindig godt

-    mestre madhåndværket syltning

-    finde ro og fordybelse i processen at sylte

-    lave mere mad fra bunden

-    blive bedre til at bruge overskydende råvarer

Smag

Med Syltedronningens opskrifter, tid og teknikker kan du sætte helt afsindig god smag på glas og flasker. Syltning kan gøres nemt og med få råvarer kan du få stor smag til dine måltider.

Håndværk

Syltning er et godt, gammel håndværk som vi har tradition for i Danmark. Det kan laves når du har tid og gemmes væk til den dag du skal bruge det. Syltedronningen kan lære dig hvordan du gør, og inspirere dig til at prøve nye, moderne opskrifter i takt med sæsonen og den måde vi spiser på i dag.

Fordybelse

I en travl hverdag kan syltning give dig et pusterum. Du kan få kontakt med naturen når du plukker, fordybe dig i gryden mens den koger, og du kan finde roen i den kreative proces ved at bruge din sanser.

Mere mad fra bunden

Måske har du ikke meget tid til at lave mad, men du vil gerne. Du har lyst til at servere noget hjemmelavet til måltiderne. Det kan syltning give dig, og du ved præcis hvad der er i glasset. Det er ikke nødvendigt med kunstige tilsætningsstoffer og du kan smage det til så det ikke er for sødt og smager præcis som du kan lide det.  

Mindre madspild

Vi smider for meget mad væk. Når vi sylter er det skønt at bruge de bedste råvarer vi kan skaffe, men vi kan også bruge dem som skal bruges. I stedet for at smide nogle trætte jordbær eller æbler ud, kan de forvandles til en dejlig jordbær syltetøj eller en æblechutney.

Brombærkrattet

"Brombærkrattet" er en historie, der illustrerer hvorledes min vej er blevet synlig. Den starter en varm September dag i mit elskede brombær krat bagved huset. Krattet havde igennem 7 år vokset sig stort og vildt, og den dag var brombærrene kæmpestore og sødmefyldte. I to timer gik jeg og plukkede og lige pludselig, uden en tanke, begyndte jeg at snakke med brombærrene. Jeg fortalte dem hvor smukke, og saftige de var, og jeg følte virkelig lykke ved at kunne plukke så mange dejlige brombær. Det var ligesom i et eventyr; naturen blev levende og jeg var henrykt over denne velstand som brombær krattet bød på.

Mirabelletræet

"Mirabelletræet" er en anden af de mange sylte historier jeg elsker. Den tager form på en regnfuld juli dag i Tisvilde. Jeg havde længe haft øje på et mirabelletræ som jeg ville plukke fra, og jeg ser dag for dag, hvordan frugterne modnes og bliver gule og fyldige. Men jeg har travlt og suser forbi. En skønne dag har jeg simpelthen besluttet, at nu er det nu, og jeg kører resolut hen til mirabelletræet altimens det begynder at regne. Da jeg når hen til træet, siler regnen ned. Men jeg er ligeglad. Jeg vil plukke, og det skal være den dag. Så i silende regnvejr, på en varm og lummer sommerdag, plukker jeg mirabeller indtil der stort set ikke er flere på træet. Bagefter er jeg nærmest i en rus.

Hvad er Moderne Syltning?

#modernesyltning #smagerafsindiggodt
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike. De tre basale metoder til at sylte er råsyltning, kogning og henkogning. Men hvad er moderne syltning? Moderne syltning er et begreb som jeg beskriver ved 7 kendetegn.

1. Det vi sylter skal smage afsindig godt. Vi skal bruge det som tilbehør til alle måltider, og det gør vi kun hvis det smager afsindig godt og højner kvaliteten af måltidet.

2. Vi sylter i små portioner så det bliver overkommeligt. Vi kan sylte 500 gram i stedet for 5000 gram, og det behøver ikke tage halve og hele dage at sylte.

3. Vi bruger mindre sukker, det giver mere smag så det ikke bare smager sødt med sødt på.

4. Vi sylter året rundt, fordi vi kan. Hver sæson byder på råvarer som vi gerne vil smage på når sæsonen er forbi.

5. Vi sylter uden kunstige tilsætningsstoffer. Vi kan bruge alkohol til at konservere med i stedet for atamon, eller vi kan helt udelade det og sætte vores lid til udstyret og processerne som vi gør os umage med.

6. Vi sylter i alle fem grundsmage. Syltning er meget mere end syltetøj og marmelade. Det er også kompot, sirup, saft, gelé, chutney, relish, pickles, syltede grøntsager, saucer, curd, frugt smør, drikkevarer,og kræs.

7. Vi sylter for at reducere madspild. Vi bruger det bedste vi kan skaffe, eller vi bruger det vi har og dem som ellers går til spilde.