Tilmeld nyhedsbrev
Maj

Tøm fryseren alliance

linje

Inden den store bærsæson 2019 kommer over os, skal vi have brugt de sidste rester, som ligger i fryseren. Alliance betyder, i min optik, en blanding af 2 eller flere bær, men typisk 3. Ofte foretrækker jeg den rene smag men det er sjovt at se hvad man kan få ud af en alliance. At lave en alliance byder på lidt spænding og et overraskelses moment: hvad skal jeg bruge og hvordan kommer det mon til at smage?

Sidste år fik vi mange ribs, solbær og brombær og du har sikkert stadig et par poser frosne bær i fryseren. Brug dem du har – måskebrombær/hindbær/ribs eller en kombination af hindbær/solbær/jordbær. Alliance er dejlig nemt fordi du i princippet kan blande hvad som helst og det kommersig ikke så nøje. I denne omgang brugte jeg stikkelsbær, mirabeller og blommer.Jeg anbefaler at du bruger syltesukker så du kan nedsætte sukker mængden hvis de bær du bruger, ikke er rige på pektin. Du får mest bær smag hvis du ikke bruger så meget sukker.

Blandinger fra min fryser som jeg IKKE ville lave:ribs/stikkelsbær/aronia, kvæde/ribs/havtorn, blommer/stikkelsbær/aronia. Jeg leder efter 1 bærende frugt som kan støttes op af de 2 andre. Stikkelsbær er et megetfremtrædende bær og i min blanding også den bærende som sødes med blommer og mirabeller, der begge har en mild smag (det var victoria blommer, sveske blommer smager kraftigt). Det er ikke lige meget hvad vi blander, smag evt. på et af hver bær sammen inden du sylter. Brug din intuition og fornemmelse, og givplads til sanserne.

Ingredienser

2 små glas á 200 ml

500 g frosne bær eller stenfrugter, fx brombær, hindbær,ribs, mirabeller, blommer

150-200 g syltesukker, afhænger af de bær/frugter du bruger

Fremgangsmåde

Optø bærrene i en lille gryde i 2-3 timer, eller natten over.

Kog op og lad frugten koge 5-10 minutter uden sukker så noget af væden koger af og bærrene koger godt sammen.

Smag på blandingen så du ved hvor sød/syrlig den er.

Tilsæt 150 g syltesukker imens du rører rundt.

Kog i 5-10 minutter indtil syltetøjet er tykt, men stadig flydende.

Smag til og tilsæt mere sukker efter smag.

Foretag geleringstesten og når din alliance har bestået, hældes den meget varme syltetøj på steriliserede sylteglas.

Luk til øjeblikkeligt med rent og sterilt låg.

 

Syltesukker:

Syltesukker indeholder pektin, som er et naturligt stivelsesmiddel, der udvindes fra frugter så som æbler og citrus. Når vi brugersyltesukker kan vi nedsætte mængden af sukker fordi pektinen er med til at gelere syltetøjet så det får den rette konsistens, flydende men ikke sjasket.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >