Tilmeld nyhedsbrev
August

Syltede Asier

linje

En udødelig klassisker

I Danmark har vi en håndfuld syltede klassikere, sombnok aldrig går af mode: rødkål, rødbeder og asier. Hertil kommer græskar og agurker, men i dag vil jeg stille skarpt på asierne.  

Asier ligner en forvokset agurk eller squash. De kan blive meget store, op til 3-4kg, men typisk 1-2 kg. Fru Andersen i Badehotellet kunne sikkert lave mange retter med en asie, men den som i hvert fald har overlevet tidens tand, er syltede asier.

Kunsten med syltede asier er at bevare sprødheden og det har jeg hørt forskellige bud på igennemtiden. Selv foretrækker jeg at salte asierne før de lægges i lagen. Således holder de sprødheden i godt 6 måneder.

Nemt, men kort sæson

Asier er nemme at sylte, men du skal holde øje i dagligvarebutikker,gårdbutikker eller hos din grønthandler for at få fingrene i din asie. Sæsonen for asier er kort, typisk i august, og måske September og Oktober. Oktober er også sæson for græskar, og man kunne fristes til at tro, at asien er en græskarsort,men faktisk er den i familie med agurker.

Det bedste krydderi til asier er friske dildskærme, dvs.blomsten på dild planten men den kan være lidt svært at skaffe. Som alternativhar jeg i min opskrift brugt sellerifrø og du kan også bruge dildfrø.

Master Fatman var vild med mine asier.

Syltede Asier er en klassiker i den surtsyltede genre, på lige fod med syltede rødbeder, græskar og rødkål.

Det er vigtigt at smage på asien og bruge den mens det er rimelig frisk. Hvis asien smager bittert i rå tilstand, vil den også smage bittert i syltet tilstand. En gang bitter, altid bitter! 

Asier smager mildt og egner sig derfor godt til en kraftig lage. Noget af det vi elsker ved asien, er det sprøde knæk og saftigheden. Et stykke asie på et stykke smørrebrød kan gøre hele forskellen. Denne opskrift indeholder chili, som giver lagen et godt kick. 

Asier hører til frokost og aftensmad, særligt leverpostej, frikadeller og flæskesteg.


Ingredienser

1 asie ca. 2 kg

Salt

1 L lagereddike

500 g sukker (eller mindre)

1 tsk sellerifrø (eller 2 dildskærme)

1 tsk rosenpeber

3-4 laurbærblade

2 tsk gule sennepsfrø

1 fræk chili delt i 2 på langs

Fremgangsmåde

Skræl asien, flæk på langs, skrab kernerne ud og kasser
dem. 

Skær i skiver på ca. 1cm. 

Læg i en skål og salt rundhåndet. 

Træk natten over, eller en formiddag hvis du ikke kan vente.

Skyl saltet af, lad asierne tørre i 5-10 minutter. 

Kog en lage af eddike, sukker og krydderier op i en 2-3 L stor gryde.

Smag lagen til. 

Læg de tørrede asier i et skoldet sylteglas.

Hæld den kogende lage henover asierne til det dækker og luk glasset til med det samme. 

Lad gerne asierne trække i et par uger før brug.

Nyd dine asier!

Nyd frugten af dine anstrengelser!

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >