Tilmeld nyhedsbrev
Opskrift:
Marts

Syltede abrikoser

linje

Syltede abrikoser

Jeg skulle lave noget lækkert til en event hos Ostesnak og i mit køkkenskab havde jeg nogle økologiske abrikoser, som gav mig en god ide. Hel syltet frugt er nemlig godt til ost og man kan sagtens bruge tørret frugt. Det giver god mening at få brugt en rest, som ikke rigtig bliver spist.

Økologiske abrikoser er ikke svovlet og derfor er de mørke og ikke orange. Vi forbinder den smukke, orange farve med abrikoser, men den forsvinder i tørringsprocessen når der ikke tilsættes svovl. Det skulle nu ikke stoppe mig fra at bruge abrikoserne, for jeg bruger som regel det jeg har. Jeg arbejder altid udfra princippet om at bruge det forhåndenværende, og det betyder at jeg ofte erstatter ingredienser med et alternativ som jeg har. På den måde opstår der mange nye ideer.

To slags lage

Jeg besluttede mig for at lave to forskellige varianter; den ene med en sur-sød og let-krydret lage. Den anden med en simpel sød lage. Undervejs fik jeg ideen at tilsætte et  skvæt cointreau til den søde lage, og det var en ganske god ide.

Begge glas stod en uge og trak inden de skulle bruges. Et par uger havde nok været bedst, men mindre kan også gøre det. De tørre abrikoser bliver fyldige og bløde af at trække i lagen, og lige til at spise!

Appelsin chutney til ost

En anden mulighed til ost, som også knaser er appelsin chutney. Her har jeg tilsat noget knas nemlig ristet hampefrø. De har en let nøddeagtig smag og passer rigtig godt i chutneyen synes jeg, det giver lidt at tygge i.

Appelsiner er stadig i sæson, så det er et godt tidspunkt at prøve den opskrift af.

Tak til Camilla fra Ostesnak for billeder og en god aften!

Ingredienser

Sur-søde abrikoser

200 g tørrede abrikoser

1/2 tsk. hele nelliker (kan ligge i den hule del af håndfladen)

1/4 tsk. chiliflager

3 laurbærblade

200 ml æblecidereddike (kan også bruge sherry eddike)

3-4 spsk. honning

Cointreau abrikoser

200 g tørrede abrikoser

3 dl. vand

150 g sukker

50 ml cointreau

Fremgangsmåde

Sur-søde abrikoser

Steriliser et sylteglas på ca. 300 ml.

Læg abrikoserne i sylteglasset og tilsæt nelliker, chiliflager og laurbærblade.

Varm eddike og honning til en lage indtil honningen er smeltet.

Lagen behøver ikke at koge, men den må gerne.

Hæld lagen over abrikoserne og krydderierne i glasset og luk til med det samme.

Træk i 1-3 uger.

Server de hele, syltede abrikoser til ostebord og tapas.

Tips: du kan sagtens bruge sukker eller farin i stedet for honning. Honning giver en mere kompleks smag og er et godt alternativ hvis du gerne vil undgå sukker.

Cointreau abrikoser

Steriliser et sylteglas på ca. 300 ml, gerne et patentglas.

Læg de hele, tørrede abrikoser i sylteglasset.

Kog vand og sukker op til en sød lage, kun lige indtil sukkeret er smeltet.

Overhæld abrikoserne med den varme lage.

Overhæld derefter abrikoserne med cointreau.

Luk glasset til og ryst let så cointreauen fordeler sig jævnt i glasset.

Træk i 1-3 uger.

Server de hele abrikoser uden lage til ost, eller med en lille smule lage som dessert med flødeskum eller Chantilly creme.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >

Salsa Verde

Juli
Få opskriften >