Tilmeld nyhedsbrev
Juni

Stikkelsbærkompot

linje

Hvorfor stikkelsbær?

Stikkelsbær kan måske betragtes som et lidt gammeldags bær. Det er ikke så nemt at finde i handlen, men det findes til gengæld i en del haver.

Min mor elskede stikkelsbær og i min første bog har jeg opskriften på min mors stikkelsbær syltetøj. Stikkelsbær er et syrligt og pænt bær, og vi trænger bare til at genfinde det gode, gamle stikkelsbær.

Jeg er også inspireret til at sylte med stikkelsbær, fordi mit nyeste produkt er syltede stikkelsbær, og det bliver lanceret her i juni måned. Igennem årerene har jeg fået en del forespørgsler på stikkelsbær og jeg synes vores nye produkt er elegant og nytænkende - hele syltede stikkelsbær er både velsmagende og unikt.

Hvad er kompot?

Kompot er nok noget af det nemmeste du kan lave med bær og frugt. Det er sådan set blot kogte bær med en smule sukker. Jeg tænker på kompot som let tilberedte bær og frugter, der bliver kogt sammen så det minder om grød, men ikke er jævnet.

Stikkelsbær har en fast konsistens og der skal meget til at de koger ud. Hvis du ønsker dem mere udkogt, skal du tilsætte lidt vand, fx 1 dl, og lade dem stå længere i ovnen. Kompot kan også laves i en gryde, men der ville jeg også tilsætte vand.

Husk også at bærrene koger hurtigere ud hvis de er meget modne versus mindre modne.

Du kan bruge både røde og grønne stikkelsbær, eller hvide. Det kommer sig ikke så nøje når vi laver kompot.

Hvad skal jeg bruge stikkelsbær kompot til?

Stikkelsbær kompot kan bruges som alle andre kompotter typisk bruges nemlig som fyld i en dessert eller kage, eller som tilbehør til en hovedret. Hvis du skal bruge det til en hovedret kan du sagtens komme mindre sukker i.

Men, som altid, er det kun din fantasi som sætter grænser for hvad du serverer, og jeg ville også forsøge med stikkelsbær kompot til grød eller yoghurt.

Ingredienser

Ca. 1 glas á 250 ml

500 g  stikkelsbær

½ citron, saften

150 g sukker

1 spsk. gin (kan udelades)

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 175C.

Skyl og nip de friske bær.

Læg dem i et ildfast fad og fordel sukker og citronsaft henover bærrene.

Sæt i en varm ovn i 30 minutter indtil bærrene er møre, men ikke smattede.

Knus bærrene let med bagsiden af en gaffel, det bliver en rustik kompot.

Hæld de varme bær og den tykke saft i et sterilt sylteglas – bærrene skal være dækket af saft.

Hæld gin henover bærrene.

Luk glasset til med et rent låg.

Opbevar på køl i op til 3 mdr.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >