Tilmeld nyhedsbrev
Juli

Salsa Verde

linje

Salsa Verde

Hvad er salsa verde? Det er en grøn salsa.

Salsa er en sydamerikansk "condiment" dvs. tilbehør til maden. Den laves på forskellige måder, men altid med tomater, chili og urter. I min optik er salsa rødt, mens salsa verde er grønt ("verde" betyder grøn på spansk).

Da jeg boede i Californien spiste vi rigtig meget salsa. Der var både salsa fresca, pico de gallo, salsa cruda, salsa verde. Kært barn har mange navne. En salsa kan altså laves på mange forskellige måder, både hvad angår ingredienser og styrke, men også hvor groft eller fint den hakkes.

Salsa verde er typisk helt glat og finthakket, og ofte blended.

Tomatillos

Tomatillos er en tomat sort, der endnu ikke er helt så kendt herhjemme. Det er grøn selv når den er moden og så er den fast i kødet. Tomatillos har en helt særlig smag og de bruges flittigt i det mexicanske køkken.

Jeg dyrker ikke selv tomatillos og hvis jeg ikke kan skaffe dem friske, kan en dåse tomatillos også bruges. Det kan lyde usexet, men produktet er simpelt nok: tomatillos i en syrlig lage.

Jalapeños

Chili er en af de råvarer som man virkelig kan nørde i. Jalapenños er en grøn chili sort, og selvom jeg ikke er chili ekspert, kan jeg sagtens genkende en jalapeño. Den er grøn, kort, og fast, og hvis den er meget mild, minder den om grøn peber.

Koriander

Salsa verde laves med krydderurter og koriander, eller cilantro som det hedder på engelsk. Koriander er lidt af en elske-hade krydderurt herhjemme. Jeg elsker det, men hvis du kan godt udelade koriander. Eksperimenter i så fald gerne med en anden krydderurt, fx persille.

Ingredienser

500 g friske tomatillos, eller henkogte eller fra dåse, skåret i kvarte

1 løg, pillet og grofthakket

1-2 jalapeño chili, afhængig af styrken

2 fed hvidløg, pillet

1 bundt koriander, skyllet og finthakket

1 økologisk lime, saften

2 tsk. salt

Fremgangsmåde

Blend tomatillos, løg og jalapeños i en food processer (alternativt med en stavblender, minihakker eller blender) til det er helt fint hakket, næsten som en sauce.

Hæld blandingen i en skål og bland med friskhakket koriander, limejuice og salt.

Smag til og juster om nødvendigt.

Hæld på sterilt glas og luk med et helt rent låg.

Lad gerne din salsa trække 1/2 - 1 time inden du nyder den, det øger smagen.

Opbevar på køl i 3-5 dage.

Spis rigeligt!

Tip: din salsa tykner med tiden, så det kan være nødvendigt at fortynde med lidt vand eller en blanding af vand og lidt limejuice.

Tip: hvis du bruger dåse tomatillos kan du gemme lagen og fortynde salsaen med.

Tip: opbevar på et glas i stedet for en flaske så du ikke får problemer med at hælde salsaen efterhånden som den tykner.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >