Tilmeld nyhedsbrev
Juni

Rabarberkompot med timian

linje

Hvis vi er heldige, har vi friske, danske rabarber tidligt i maj og hele juni måned, ja måske endda hele sommeren. Jeg ved der findes mange sorter rabarber og nogle af dem har 2 vækst perioder i en sæson. Der findes en mand i Nordjylland, han hedder Keld, og han ved rigtig meget om rabarber.

Rabarber kan syltes og bruges både i det søde og det salte køkken. Kompot kommer af det franske ord "compote" og bruges ofte som tilbehør til middagsretter, grød eller i en dessert som fx. trifli. Kompot er måske lidt gammeldags, men vores nutidige lyst til grød og sund mad, er med til at bringe det tilbage. Kompot indeholder nemlig mindre sukker end syltetøj og desuden er det, om muligt, endnu nemmere at lave.

I Danmark, eller dele af Danmark, er det traditionelt at spise stegt kylling med rabarberkompot og syltede agurker på grundlovsdagen d. 5. juni. Det smager skønt, og er jo en fest fordi retten kræver hele 2 syltede slags tilbehør.

Rabarber kompot kan laves med og uden stivelse, det er en smagssag hvor tyk man ønsker den. Rabarberkompot er måske en af de mere velkendte kompotter, men blommer, pærer og bær er også gode til kompot. Kompot skal ikke koge så længe, kun lige til det hele er kogt godt sammen. Den er typisk mere flydende end syltetøj fordi sukkerindholdet er lavere og kogetiden kortere. Kompot er meget velegnet som topping til grød, yoghurt og kager.

Denne kompot er til smagt med timian som giver en anelse bitterhed og den grønne farve er god til den røde rabarber. Rabarber kan være mere eller mindre sure/søde så det er vigtigt at tilsmage kompotten. Derfor har jeg angivet mellem 100 og 200 g sukker. Brug mindre sukker hvis du skal bruge din kompot til en ret, og evt. lidt mere hvis den skal bruges til kage.

Ingredienser

500 g rabarber, skyllet, trimmet og skåret i 2 cm lange skiver

100-200 g sukker

10-20 friske stængler timian, skyllet og ribbet (du skal kun bruge bladene)

2 tsk maizena, rør op i 2 spsk vand (kan udelades)

Fremgangsmåde

Kog rabarber op over middel varme med en anelse vand, lige nok til at det dækker bunden i gryden.

Tilsæt sukker og timian bladene og kog videre i 5 minutter indtil rabarberne er godt møre og kompotten er kogt lidt ind.

Smag til.

Tilsæt flere timian blade om nødvendigt.

Tag af varmen og jævn eventuelt med maizena (majsmel).

Server i en smuk skål, eller gem på et rentsylteglas og opbevar på køl.

Med det lave sukkerindhold kan den holde 3-5 dage på køl.

Husk at server med en ren ske, og hæld ikke eventuelle rester tilbage i glasset.

 

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >