Tilmeld nyhedsbrev
Januar

Karamelæblesmør

linje

Hvad er æblesmør?

Æblesmør er indkogt æblemos og det indeholder ikke smør. Når mosen koges ind til den er tyk, bliver den også smørbar.

Jeg bruger æblesmør i stedet for smør, på knækbrød, under osten eller på nybagt brød og boller. Eller som lækkerbidsken med lidt yoghurt eller flødeskum til.

For mig er æblesmør af amerikansk oprindelse fordi jeg lærte at spise det i USA. Men på øen Jersey i England, har man i århundrede lavet black applebutter, la niere beurre. Her er der tradition for a koge æblesmørret i flere dage og til sidst er det kogt helt ind og farven er skiftet til sort. Har ikke smagt det endnu, må vist en tur til Jersey en dag.

Historien

Det er altid svært at bestemme hvilken opskrift jeg skal udgive fordi hver måned på året byder på mange muligheder. I januar kunne det lige så godt have været noget med citrus fordi det lige nu er højsæson for citrusfrugter. Men jeg bestemte mig for karamel æblesmør, fordi det kan bruges i stedet for smør, og det tænker jeg, at mange gerne vil skære ned på her i januar og februar.

Æblesmør kan laves i utallige variationer og frugtsmør kan i det hele taget laves på mange forskellige frugter, typisk æbler, men også pærer og blommer.

Karamel æblemos har jeg lært at lave af Angelika, og hun er lige så glad for at sylte som jeg. Før jeg mødte Angelika, lærte jeg at spise æblesmør i USA og den første æblesmør jeg selv lavede var æblesmør med julekrydderier efter en Kille Enna opskrift.

Inspiration

I disse dage hvor vi er afsondret fra hinanden og fra at rejse, giver det god mening at kigge kogebøger igennem og finde de gamle opskrifter frem. På den måde kan vi finde fornyet inspiration til syltning fra familie, venner, rejser og gamle dage.

Ingredienser

1 kg æbler, sorten er underordnet så brug dem du har; skyllet og stilken fjernet

100 g sukker

250 ml vand

1/8 tsk. salt (kan udelades)

 

Fremgangsmåde

Æblemosen

Skær æblerne med skræl og skrog i kvarte eller ottendele hvis de er store.

Kog æblerne med en smule vand i bunden af en gryden, indtil de er godt mosede; rør et par gange undervejs og tilsæt merevand hvis mosen er tør.

Køre mosen igennem en si eller passata (foodmill, puremølle) og kassér skrog og skræl.

Sæt mosen til side.

Karamellen

Varm sukkeret under middel varme i gryden indtil al sukkeret er karamelliseret; hold øje så det ikke brænder på og modstå fristelsen at røre i det før det smelter.

Løft gryden af varmen eller skru ned hvis det er på vej til at blive sort.

Til sidst kan du lige røre blidt i karamellen så den samler sig.

Tilsæt vandet (det sprutter og karamellen størkner) og lad den stå i et minut eller to indtil karamellen er flydende igen.

Æblesmørret

Tilsæt æblemosen og salt, og kog dem med, indtil din færdige karamel æblesmør har en god tykkelse, ca. 10 minutter, men måske lidt mere.

Smag til.

Hæld den varme karamel æblesmør på 2 -3 små sterile sylteglas og luk til med et rent låg.

Kan holde 6 måneder eller mere uåbnet og ca. 4 uger efter åbning.

Tip

Et.

Æblesmør skal være tyk i konsistensen men hvis du ikke får kogt nok ind, kan det sagtens bruges alligevel. Så er det blot mere som en fast mos, og ikke helt så smørbart.

To.

En tynd æblesmør som ikke er blevet helt smørbar, kan snildt bruges som topping til yoghurt, pandekager, eller grød.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >