Tilmeld nyhedsbrev
August

Blommer i madeira

linje

Vi kender blommer i madeira men er det egentlig slik eller dessert? Begge dele velsagtens. Madeira er en hedvin der, som navnet antyder, laves på øen Madeira i Portugal. I min barndom husker jeg blommer i madeira både som en dessert min mormor lavede og som en chokolade godbid med marcipan fra Anthon Berg, men hvad er den oprindelige udgave af blommer i madeira? Det må undersøges.

Lang historie kort. Jeg ville lave blommer i madeira, men lå inde med en sjat marsala vin så det blev til blommer i marsala. De to hedvine minder meget om hinanden, den ene er lavet på Sicilien, den anden på Madeira men hvilke druer de er lavet på ved jeg ikke.

Her kommer i hvert fald min opskrift på blommer i marsala, og det er en dessert 😉 Det er bedst at spise hele glasset når du åbner det fordi de ikke holder så længe bagefter. En blød og sød creme anglaise er fantastisk til men eller bare en generøs mængde flødeskum eller creme fraiche 38%. Kommer an på din tid og præference.

Husk at blommer er meget forskellige, faste, bløde, våde, tørre, syrlige, søde, store små. Lidt lige som os mennesker. Når du sylter med blommer er det derfor vigtigt at holde øje med hvor meget de væsker, og kogetiden kan også variere. Smag altid på din råvare før du sylter den, så har du en ide om smagen, sødme, syrlighed osv. og det kan sagtens betyde at du skal justere på mængden af sukker og andre ingredienser.

Rigtig god fornøjelse.

Ingredienser

500 g blommer

1/2 stang vanilje

1,0 dl vand

150 g sukker

1,5 dl marsala (eller madeira)

50 g smuttede, hele mandler (kan udelades men er super lækkert)

1 patentglas, ca 500 ml

Fremgangsmåde

Skold det rene patentglas med kogende vand, husk gummiringen skal også skoldes.

 

Sæt glasset på et rent viskestykke med bunden i vejret og lad det tørre imens du sylter.

 

Skyl blommerne, skær i halve og fjern stenene.

 

Prik skindet 4-5 gange med en kødnål ellerlignende.

 

Skrab kornene ud af vaniljestangen og kog korn og tom stang op sammen med vand, sukker og marsala i en lille gryde, 1 L er passende.

 

Tilsæt de halve blommer og de hele smuttedemandler og kog med i 1-2 minutter.

 

Tag blommerne op af gryden med en hulske og læg i patentglasset.

 

Hæld den spilkogende lage henover blommerne så de er dækket af lage, og luk glasset til med det samme.

 

Gem evt. overskydende lage til at fugte lagene i en lagkage eller som smagsgiver over vaniljeis.

 

Lad blommerne trække 1-2 uger eller længere førd e nydes med flødeskum, is eller creme anglaise.

 

Efter åbning holder blommerne i 2-3 dage på køl.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >