Tilmeld nyhedsbrev
Februar 2021

Balsamico syltede rødbeder

linje

En klassiker

Syltede rødbeder er en dansk klassiker, men den kan sagtens gradbøjes med krydderier, eddiker, og forskellige udskæringer af rødbeder (tyk, tynd, rå, kogt, rillet, glat osv.)

Det har i mange år været populært at sylte rødbeder med stjerne anis, men jeg synes personligt, at stjerne anis er et meget markant krydderi, som skal bruges i moderate mængder. Allehånde derimod er et af mine ynglings syltekrydderier og det skal selvfølgelig med i denne udgave.

Nye smage

Rødbeder skal bruges til noget så traditionelt som julefrokost i december, men hele året rundt er der mange som ikke kan undvære rødbeder til leverpostej, stegt flæsk og pariserbøf.

Denne version har et twist af balsamico eddike som kun gør den bedre.

Valg af eddike

Jeg plejer at bruge lagereddike når jeg sylter rødbeder, men æbleeddike giver en lidt mildere smag og gør sig godt med balsamico. Peberroden er med som et naturligt konserveringsmiddel, men den kan godt undværes fordi lagen indeholder både eddike og sukker som også konserverer.

Serveringsforslag:

Mit bedste serveringsforslag er: sæt det på bordet.

Så skal det nok få ben at gå på. Tænk ikke så meget over det, men vælg, til hvert måltid at sætte 3 slags sylt - på glas eller flaske - på bordet. Se hvad I finder på.

Dine balsamico rødbeder kan bl.a. nydes til: 

1. Smørrebrød med leverpostej

2. Et stykke sylte

3. Stegt flæsk med persille sovs

4. Frikadeller

5. Hakkebøf

6. Forloren hare

7. Svampe postej

8. Krebinetter

9. Pariserbøf

10. Medisterpølse

Ingredienser

500 g rødbeder

250 ml æblecidereddike

1 dl balsamico eddike

100 g sukker

½  tsk salt

2 tsk hel allehånde

2 tsk hel sort peber

2 cm skrællet, frisk peberrod (kan udelades)

1 sylteglas, 500 ml

 

Fremgangsmåde

Vask rødbederne og kog med skræl på i letsaltet vand indtil de er møre. Kogetiden afhænger meget af rødbedernes størrelse/tykkelse.

Test: du kan nemt teste om dine kogte rødbeder er færdige ved at spidde dem med en gaffel. De skal ikke være udkogte og alt for bløde, de må godt have lidt bid.

Hæld kogevandet fra gryden og hæld koldt vand over rødbederne.

Smut skrællen af rødbederne, skær enderne fra så du kun har grøntsagen tilbage, uden skind og rod.

Skær rødbederne i skiver, ½ - 1 cm tykke, afhængig af din egen præference.

Fordel rødbederne i 2-3 sterile sylteglas.

Tip: et glas til rødbeder må godt være 500 ml fordi de kan holde sig længe og der kan hurtigt blive spist en del

Lav en lage ved at koge 2 slags eddike, sukker, salt og krydderier op i en gryde sammen.

Lad lagen koge i 1-2 minutter med låg på, og smag til.

Hæld den kogende lage henover rødbederne i glasset og luk straks til med sterilt låg.

 Lad gerne rødbederne trække 2-3 dage inden du skal bruge dem.

Opbevaring: Kan opbevares ved stuetemperatur, men brug altid en ren gaffel til at tage dine rødbeder op af glasset.

 

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >