Tilmeld nyhedsbrev
December

Appelsinchutney

linje

December er julemåneden og her er chutney måske ikke det mest traditionelle tilbehør. Men i år har jeg valgt denne appelsin chutney som månedens opskrift fordi jeg godt kan lide at byde ind med nogle alternativer til det traditionelle. Prøv fx. chutneyen i en flæskestegssandwich, eller som tilbehør til julefrokosten, eller som lidt krydderi til morgenbordet.

Chutneyen kan laves på utallige måder. Chutney bruges ofte til sammenkogte retter, indisk mad og som dyppelse, men kan med lige så stor fornøjelse bruges som "savoury" tilbehør til brød og ost. Savoury er et dejligt engelsk ord, som betegner noget der smager salt, umami og krydret på samme tid. På dansk har vi ikke en præcis oversættelse, men det tætteste vi kommer er vel nok salt.

Denne appelsin chutney passer også godt til de kommende vinter måneder, hvor det er sæson for appelsiner. Selvom de ristede hampefrø sagtens kan udelades, er de en rigtig god tilføjelse fordi de forbliver sprøde og dermed giver lidt at knase i. Du kan skrue lidt op og ned på krydderierne, og bruge friskrevet ingefær i stedet for stødt ingefær, men duften af chutney vil under alle omstændigheder sprede sig i hele huset og give lidt julestemning.

En anden god chutney opskrift med citrus er min citron chutney, måske har du lyst til at prøve den?

Ingredienser

400 g økologiske appelsiner

200 g æbler

200 g løg

150 g sukker

250 ml æblecidereddike

1 spsk stødt ingefær

1/2 - 1 spsk salt

50 g rosiner

1 spsk ristet hampefrø (kan udelades)

Fremgangsmåde

Skyl appelsinerne og skræl den orange del af skallen med en skarp kartoffelskræller.

Hak skrællerne i mindre tern.

Skær det hvide af appelsinerne med en skarp kniv (kassér), og skær appelsinkødet i mindre tern.

Skyl æblerne, fjern kernehuset og skær i mindre tern.

Pil og skyl løget og skær i mindre tern.

Bland appelsinskallerne, appelsinkød, æbler, løg, sukker, eddike, ingefær og salt i en 2 L gryde og kog det godt sammen under låg i ca. 45-60 minutter ved svag varme.

Rør indimellem i chutneyen så den ikke brænder på.

Smag til, og tilføj eventuelt mere ingefær, salt, sukker eller eddike efter din egen smag.

Tilsæt rosiner og hampefrø og kog videre i 10 minutter.

Hæld den varme chutney på steriliserede glas og luk med rent låg.

Kan opbevares på hylden i op til 1 år.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >