Tilmeld nyhedsbrev
Juli

Blåbær latté

linje

Hvad er en blåbær latté?

Blåbær latté er blåbær syltetøj med latté krydderi, ihvertfald her hos mig i mit sylteunivers. Det har ikke noget med kaffe at gøre, men syltetøjet har fået sit navn fra krydderiet som indgår i opskriften.

Ideen

Jeg elsker friske blåbær, men de er meget søde og milde i smagen og mangler derfor noget modspil når de skal syltes. Latté krydderiet havde jeg tilfældigt indkøbt og en dag fik jeg ideen at matche det med blåbær, for at se om jeg kunne ramme blåbær syltetøj som jeg har fået det i USA.

Wild Maine Blueberry Jam

Da jeg boede i Californien var blueberry jam en helt standard syltetøj, og i nordøst USA, Maine, Vermont og New Hampshire, har de en lang tradition for at sylte blåbær. Klimaet der er velegnet til blåbær og Wild Maine Blueberry Jam er noget ganske særligt. Smagen af blåbær latté er sin egen, men tæt på det jeg husker fra USA.

Selvpluk og sorter

Her i slutningen af juli er det næsten tid til at plukke blåbær, men de modner først i store mængder til august, og måske skal vi endda have lidt mere sol og varme før vi for alvor kan plukke. Jeg har plukket på feddet ved Fakse Ladeplads for nogle år siden og der var mange buske og nemt at komme til.

Indtil da, og på alle andre tider af året, kan du i nogle butikker købe de vilde blåbær på frost. De vilde blåbær, som er mørkeblå i kødet er kraftigere og mere syrlige i smagen end de amerikanske blåbær, som er hvide/lyse i kødet indeni.

Smagen af din blåbær latté vil til dels afhænge af hvilke blåbær du bruger, og der findes mange flere sorter end man lige tænker på.

Får du plukket for mange blåbær kan de også meget fint indgå i en alliance marmelade med fx. hindbær og solbær (opskrift i min bog), eller bruges til at lave en dejlig frugtlæder, og i opskriften kan du erstatte blommer med blåbær og så er du godt på vej.  Du kan også erstatte æblerne med stikkelsbær og lave frugtlæder af blåbær og stikkelsbær.

Rigtig god fornøjelse.

Ingredienser

1 lille glas á 350 ml

450 g blåbær, frosne eller friske

150 g syltesukker

1 tsk. citronsaft

1 tsk. kanellatté krydderi fra Mill & Mortar

Fremgangsmåde

Lad de frosne bær tø op i en lille gryde, gerne natten over.

Hvis du bruger friske bær, skal bunden af gryden være dækket af vand.

Tilsæt syltesukker, citronsaft og kanellatté krydderi og kog syltetøjet op ved middel varme (ikke fuld skrue).

Lad det koge i ca. 10 minutter indtil det begynderat tykne.

Smag til.

Lav geleringstesten og kog videre hvis det er for tyndt.

Hæld den færdige, varme syltetøj på et sterilt glas og luk til med det samme med et rent låg.

Opbevares på køl.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Æblechutney med valnødder

September
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >