Tilmeld nyhedsbrev
September

Æblechutney med valnødder

linje

Ansporet af Grøn Madfestival fra Foreningen Grøn Guide i Allerød lavede jeg for første gang æblechutney med valnødder. Det var en succes og jeg tog den derfor også med mig til workshop i Sønderborg kommunen's Spis & Spar i forbindelse med madspildsdagen 2023.

Gryden kogte lystigt både i Allerød og Sønderborg mens vi talte om syltning som en vej til at bruge havehøsten og køkken resterne.

Det handler om at passe på det vi har og reducere mængden af madspild. Når vi samtidig kan få mere smag til maden på den måde,så er det bare at gå i gang!

Chutneyen var en success, hele gryden, på nær et lille glas, blev spist og jeg lovede at dele opskriften. Det er første gang jeg laver chutney med valnødder, men det bliver bestemt ikke sidste gang. De små, bitre stykker giver lidt at knase i og passer godt til æblerne. Brug de æbler du har eller kan skaffe, plukke eller bytte dig til.

Hvis du ikke kan tåle valnødder kan du erstatte med fx mandler. Egner sig godt til ost, sandwich og engelsk high-tea med "cold cuts", dvs. charcuteri.

Ingredienser

1 kg æbler

200 g rosiner, sultanas eller andre rosiner

100 g groft hakket valnødder

Ca. 100 ml æblecidereddike (eller rødvinseddike, granatæbleeddike eller solbæreddike)

300 g brun farin (eller mindre, smag dig frem)

2 hele nelliker

Fintrevet skal og saft af 2 økologiske citroner

Fremgangsmåde

Skyl og udkern æblerne, skær dem i grove stykker fx kvarte eller 1/8 dele, afhængig af hvor store de er.

Hak rosiner og valnødder groft.

Bland æbler, rosiner, valnødder, eddike, brun farin, nelliker, citronsaft og citronskal i en 3 L gryde.

Bring i kog og skru derefter ned så chutneyen småkoger.

Småkog i 30-45 minutter med låg indtil æblerne er møre, gerne rustikke, og chutneyen er godt blandet sammen.

Omrør ofte så den ikke brænder på.

Smag til undervejs og juster om nødvendigt til der er balance imellem sødt, syrligt og salt.

Påfyld helt varmt på sterile glas og luk med rent låg.

Tip: forsøg med 1/2 stang kanel eller 1/4 tsk. stødt allehånde som ekstra krydderi til din chutney.

Værd at vide: jeg bruger sultanas fordi det har min farmor lært mig og fordi de ikke er helt så søde som de mørke rosiner. Ofte undlader jeg rosiner i chutney fordi jeg ikke er stor fan af rosiner, som er blevet bløde og smattede, men her passer de fint ind, og jeg synes sultanas holder formen lidt bedre end andre rosiner.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Syltede agurker (drueagurker)

August
Få opskriften >

Syltede abrikoser

Marts
Få opskriften >

Chilicashews

Februar
Få opskriften >

Pærechutney

September
Få opskriften >

Syltedronningens buttede blommer

August
Få opskriften >

Salsa Verde

Juli
Få opskriften >