Tilmeld nyhedsbrev
Syltedronningens verden

3 års fødselsdag

linje
Senest opdateret:
1.6.2019

Fødselsdag

Syltedronningen fylder 3 år i dag, 1. juni 2019.

Og så er det jeg bliver lidt nostalgisk og refleksiv. 2016 var annus horribilis i mit liv, men ud af det kom Syltedronningen og min første syltebog. I skrivende stund sidder jeg alene i mit lille, hyggelige hjem og hører ABBA. Der tales meget for tiden om, at livet er en rejse, at alt vi oplever er en rejse vi skal gennemføre. Det bliver indimellem en floskel for mig og jeg synes vi skal have mere fokus på at opleve det, der sker her og nu mere intenst, det er ikke en gennemrejse, men vores liv som vi gennemlever.

Sad endings, new beginnings

For mig var sorgen over min mors død et altoverskyggende overgangsrite. På engelsk hedder ordet overgansrite "rite of passage" og forbindes det med kritiske overgange i livet, fx. fra barn til voksen. Det er sjældent man kan genkende de afgørende øjeblikke i sit liv før bagefter i stil med "livet leves forfra og forstås bagfra". Nårhhhh, det var der hvor jeg gik til højre i stedet for venstre, det var der jeg stod stille i lang tid og nu forstår jeg hvorfor, det var der jeg blev vred første gang og i den dur.

Men som mange iværksættere siger, hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved nu var jeg nok ikke gået i gang. Det er svært at starte en virksomhed uden en vis portion mod. Iværksættere er kendt for at være igangsættere, personer som handler, som kan lide at få ting til at ske. Jeg er den langsomme type, nogen gange nok lidt for velovervejet, men jeg kan godt lide at tænke mig om, få helheden med, lade hjerne, hjerte og mave følge med samtidig. Og jeg tror på, at jeg kommer længst med det.

Mening

Min mor døde d. 12 marts 2016 og nu her 3 år efter kan jeg tænke på hende, tale til hende, se på billeder af hende uden at stortude. Men jeg kan også se tilbage på 3 år med Syltedronningen som en helt exeptionel tid i mit liv. Jeg har aldrig før prøvet at være den der griber alle bolde, den der tager alle beslutninger, den alt falder tilbage på. Det er hårdt og det er livgivende på samme tid. Alt betyder noget. Det hele er meningsfyldt. Alle beslutninger, alle venlige smil, alle gode intentioner, alle dilemmaer, alle bekymringerne er fyldt med mening fordi jeg vitterlig gerne vil skabe et univers, Syltedronningens univers, som kan give glæde og velsmag til uendelig mange mennesker.

Jeg husker tydeligt, da vi lavede udsendelsen til Smagen af Danmark med Morten Lindberg (Master Fatman), at Maggie Olkuska, en fænomenal fotograf sagde til mig "you want to help the camera taste what you are talking about". Hun var nærmest ét med sit kamera og sine omgivelser, og sammen med Jon Adelsten som den dygtige tilrettelægger, og Morten Lindberg, fik vi en hel bunke autencitet og nærvær ud på skærmen. Det er muligt når vi arbejder i flow, dvs. en tilstand hvor vi nærmest er ét med det vi laver.

ABBA

Ja, jeg indrømmer, jeg er fan af ABBA. Og lige nu spiller sangen "when all is said and done" og jeg vil træde 100% ind i min fan-status og slutte af med dette vers som jeg synes udtrykker nogle af de tanker jeg har nu om tiden dengang for 3 år siden dag jeg startede Syltedronningen:

"It's so strange when you're down and lying on the floor
How you rise, shake your head, get up and ask for more
Clear-headed and open-eyed
With nothing left untried
Standing calmly at the crossroads, no desire to run
There's no hurry any more when all is said and done"

Hvis jeg skulle give et bud på en anden ABBA sang, som kan repræsentere Syltedronningen de næste 3 år så er det nok "I have a dream" :)

Tillykke

Inden jeg siger tillykke, skal du vide, at billedet viser min rustik rabarber syltetøj som var grunden til, at jeg fik navnet Syltedronningen så det er en ganske særlig syltetøj, som også kan laves lige nu med de friske, danske rabarber, der stadig er i sæson.

Tillykke med fødselsdagen til Syltedronningen!

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter