Når jeg skal vælge månedens opskrift, indebærer det altid en hel masse overvejelser. Der er jo så meget at sylte hele året og hver måned, så for det meste må jeg til sidst bare træffe en beslutning.

I August 2017 er valget så faldet på syltede bønner. Opskriften er baseret på en af Pam Corbins opskrifter fra bogen River Cottage Handbook no. 2 “Preserves”. Jeg har i lang tid haft lyst til at prøve det som Pam kalder “runner bean pickle” fordi jeg elsker bønner og jeg elsker pickles. Jeg tog så fejl fordi det ikke var en pickles opskrift men nærmere en opskrift på syltede bønner. Lækre bønner syltet i en simpel, krydret eddike lage.

Jeg ville gerne bevare bønnernes flotte grønne farve og sprødhed. Farven lykkedes det ikke med, men sprødheden bibeholdte jeg ved kun at blanchere bønnerne, straks nedkøle og derefter at give dem et kort opkog i lagen.

Bønnerne havde jeg med som smagsprøve til et foredrag, og det var nok den smagsprøve som overraskede mest. Jeg ved ikke om det er kogningen eller eddiken, som gør, at de mister deres flotte farve, men smagen og sprødheden er overraskende lækker.

IMG_1196[1]

Månedens Opskrift

August 2017

Syltedronningens

Syltede Grønne Bønner

Det giver mening at sylte bønner fordi friske, danske, grønne bønner kan være svære at skaffe og så er sæsonen meget kort. I denne opskrift bevares bønnernes sprødhed og de får en skøn syrlig smag med et friskt knæk. Brug fx. som alternativ til syltede rødbeder, som surt tilbehør og i tapas anretninger.


1 kg bønner (gerne de lidt tykke så de også bliver brugt)

Havsalt

300ml lager eddike eller æbleeddike

150gr sukker

1 tsk hel allehånde

1 tsk hel sort peber

1 tsk hele enebær (kan udelades)

Ca. 3 sylteglas á 400ml


Nip bønnerne i begge ender og skær dem i længder, som passer til dit sylteglas.

Kog en gryde med vand, ca 1,5L, og blancher bønnerne i 1 minut i det kogende vand. Skyl med det samme under rindende vand for at nedkøle bønnerne.

Bland eddike, sukker og krydderier i en lille gryde og varm op indtil sukkeret er opløst.

Kom de blancherede, drænet bønner i lagen og kog i 4-5 minutter.

Tag gryden af varmen, og fjern bønnerne med en hulske.

Placer dem direkte i steriliserede sylteglas, jævnt fordelt lige mange i hvert glas.

Kog lagen op og hæld kogende lage over bønnerne i hvert glas, så det dækker.

Luk glassene til med det samme, så der opstår et undertryk. Det er med til at forlænge holdbarheden.

Bønnerne har godt af at trække i 3-4 uger, men kan principielt spises dagen efter.

Holdbarhed: Ca. 1 år

TIPS: Lav gerne lidt for meget lage, opbevar den på køl, og brug den, om nødvendigt, som ekstra lage så bønnerne hele tiden er dækket af lage i glasset.

Print Friendly