Syltning er cool

I dag har jeg lyst til at skrive frit fra leveren om syltning.

Jeg elsker at sylte. Og jeg synes det er cool, sådan oldschool cool. Når jeg sylter, starter det ofte med en simpel ide, en lystig tanke, en friskplukket råvare, en træt råvare, et minde om fortiden, eller et ønske om fordybelse og simple glæder.

I dag startede det med godt palmesøndags vejr og lyst til en tur i skoven.

Syltning handler om livskvalitet fordi det kobler mig til nogle urinstinkter så som at samle min egen føde, lave mad fra bunden, og at lave noget til “en skønne dag”. Bam. Helt ned til rødderne. Når jeg træder ind i den kreative process med at tilsmage og trylle mig frem til en særlig smag, så glemmer jeg mig selv i øjeblikket. Det er intuitivt, sanseligt og levende.

Syltning er for livsnydere og livsydere. Det er for alle, der kan lide smagsopleveelser, det gode liv, og selvforsyning, som gerne vil arbejde for at få den gode smag på bordet og i ind livet.

Syltning er for alle, begyndere og øvede: vi kan sylte simple opskrifter såsom rødløg, agurker, hindbær syltetøj og tørrede æbler. Vi kan sylte mere tidskrævende opskrifter såsom pomerans marmelade, kvædebrød og piccalilli.

Syltning og fermentering (Sandor Katz og Camilla Plum)

Syltning og fermentering er metoder til konservering, men set i et lidt bredere og moderne perspektiv, handler det om bevaring og forædling. Forædlingen er både på på smag og ernæring.

Jeg har lige lyttet til Sandoor Katz & Camilla Plum – On Something Rotten (Live at the Heartlands festival 2016) og her siger Camilla Plum blandt andet:

“fermentation says a lot about the human mind, we really want to refine things, make them more beautiful, edible, nutritious, yummy”.

Præcis det samme kan siges om syltning og de to metoder er naturligvis beslægtede. Der snakkes videre om sundhed, og den lidt alarmerende fokus der er på at spise sund mad, også selvom det måske ikke smager os. Her er et andet citat fra Camilla Plum:

“a healthy life is also to live a happy life, to eat something that you actually like to eat, and to choose when to eat, with whom to eat, in what context you want to eat, ……to see food as one of the joys of life, making food for the future…. this is a way to reconnect to the land, to the seasons and to reconnect to the joy of cooking”.

At lave mad, som smager godt, som vi kan bevare, og gemme til en dag i fremtiden, det forbinder os til så mange basale behov, at jeg virkelig ønsker for ALLE, at de vil prøve det og bruge det i deres liv.

På facebook har vi en gruppe for Alle Os Der Sylter og vi har plads til ALLE der sylter, fermenterer, tørrer, salter, røger, eller henkoger. Eller gerne vil lære. Eller gerne vil inspireres af andre, som holder liv i gamle metoder og traditioner, der stadig duer – kom med, du er velkommen.

Det var så det fra min ølkasse i dag.

Happy preserving!

 

 

Print Friendly